Vážené kolegyně a kolegové, přátelé,

je mi ctí vás letos pozvat na v pořadí již XVI. kongres České ortodontické společnosti do města na soutoku Labe a Orlice, věnného města české královny, města architektů Gočára a Kotěry, do Hradce Králové. Kongres se bude konat letos trochu v netradičním termínu 15. až 17. října 2015, ale věřím, že o to více se budete po pestrém létě na setkání těšit. Místem konání kongresu budou bývalé jezuitské koleje, dnes budova hotelu Nové Adalbertinum. Budova se nachází v samém centru města na Velkém náměstí vedle Městské radnice a v její těsné blízkosti stojí nově restaurovaná Bílá věž, která je se svými 72 metry dominantou města už od roku 1509.

Hlavním tématem kongresu bude využití zobrazovacích metod v ortodoncii, zejména pak praktické využití Cone beam CT, kterým se v rámci kongresového kurzu a hlavní přednášky bude zabývat přední odborník na toto téma v ortodoncii vůbec, Dr. Axel Bumann. Dalším neméně významným přednášejícím bude Dr. Alberto M. Caprioglio, jež toto téma obohatí o další možnosti využití CBCT.

Druhým nosným tématem kongresu budou komplikace v ortodoncii a ortognátní chirurgii. Klíčoví přednášející doc. René Foltán a doc. Meikel Vesper nás provedou úskalími ortognátní chirugie a budou vzájemně konfrontovat některé komplikované případy. Dr. Ivo Marek a dr. Fredrik Bergstrand nám připomenou možné komplikace ortodontické léčby a seznámí nás s možnostmi jejich řešení. Můžeme se samozřejmě těšit i na další neméně poutavé přednášející.

Čestnou přednášku Bedřicha Neumanna pro nás letos připravila MUDr. Marie Štefková, CSc. a je mi velkou ctí, že čestné členství České ortodontické společnosti jí bude uděleno právě v Hradci Králové, se kterým je spjata její rodinná historie.

Jak již bývá zvykem každý rok, kromě odborného programu pro lékaře je připravena samostatná sekce pro ortodontické asistentky. Letos poprvé bude jeden den této sekce věnován praktickému kurzu fotografování a managementu fotografie v ordinaci. Druhý den bude multitématicky zaměřen a zazní mnoho velmi zajímavých sdělení na téma první pomoci a neodkladné resuscitace, bolestí zad a krční páteře, jak bolestem předcházet či jak si od nich pomoci. Asistentky si dále osvěží anatomii čelistí, seznámí se s CBCT snímkováním a dalšími zajímavostmi. Pro zubní techniky je připraven celodenní praktický kurz pájení a letování v ortodoncii.

Na prezidentský večer bychom Vás rádi pozvali do historické budovy Muzea východních Čech, kde si budete moci vychutnat nejen architekturu Jana Kotěry, ale také prohlédnout stálé expozice. Letošní bohatý společenský program se ponese v duchu let první republiky a budeme rádi, pokud přijdete stylově oblečeni. Pro zájemce bude také možnost večerní prohlídky secesní vodní elektrárny Hučák.

Doufám a věřím, že témata letošního kongresu budou pro vás zajímavá, a že z Hradce Králové budete odjíždět s příjemnými vzpomínkami.

Za celý přípravný výbor se těší na Vaši účast na kongresu

Alena Mottlová
Prezident kongresu

Generální partner

Hlavní partner

Partneři

Spolupráce