ČESTNÁ PŘEDNÁŠKA BEDŘICHA NEUMANNA

Počátky a rozvoj ortodoncie na Stomatologické klinice v Plzni

IRENA ŠUBRTOVÁ

Čtvrtek 26. 9. 2013

IRENA ŠUBRTOVÁ

MUDr. Irena Šubrtová

Dr. Irena Šubrtová se narodila 28. 6. 1927 v malé vesnici jižního Plzeňska do rodiny učitele obecné školy.

Obecnou školu ukončila v Podbořanech. Maturovala v roce 1946 na Masarykově státním reálném gymnasiu v Plzni. Po maturitě zahájila studium na nově zřízené lékařské fakultě v Plzni. Do roku 1950 studovala všeobecné lékařství, poté přestoupila na tehdy nově otevřený speciální studijní obor, tzv. zubní větev – stomatologický směr. Studium zde ukončila promocí 9. července 1952.

Následně byla umístěnkou určena k nástupu do Krajského ústavu národního zdraví v Plzni, na ortodontické oddělení Stomatologické kliniky v Plzni, kde pracovala do roku 1956 jako sekundární lékařka vedena zpočátku pozdějším prof. dr. Františkem Dibelkou, DrSc a po jeho odchodu doc. dr. Zdeňkem Janským, CSc. Od roku 1959 pak byla zařazena jako odborná asistentka. Od roku 1960 začala na stejném oddělení spolupracovat se svým pozdějším manželem MUDr. Ivanem Šubrtem a začalo období pilné praktické spolupráce a plodné vědecké činnosti.

V letech 1956 a 1968 složila atestaci I. a II. stupně, stala se autorkou 36 původních prací, 2 vysokoškolských skript (1 skriptum v anglickém jazyce), spoluautorkou 3 vysokoškolských skript. Spolu s manželem řešila téměř jednu desítku výzkumných úkolů, obhájila dva resortní výzkumy, stala se majitelkou patentu: „Ortodontické zámky z kompozitního materiálu“, přednášela ortodoncii pro české i zahraniční posluchače stomatologie. Změna politického systému v našem státě jí pak dovolila stát se v roce 1993 provozovatelkou nestátního zdravotnického zařízení pro poskytování ortodontické péče.

Toto všechno bylo výsledkem obrovské oddanosti ortodoncii, která pro ni byla a je po celý život velkým koníčkem.

Čestná přednáška je zaměřena počátky a rozvoj ortodoncie na Stomatologické klinice v Plzni. Na začátku existence Lékařské fakulty v Plzni neměla stomatologie svoje vlastní pracoviště. Stomatologická klinika byla otevřena 1. června 1949 a v roce 1952 bylo zřízeno oddělení ortodontické. Autorka zde pracovala od jeho založení, účastnila se budování tohoto oddělení od základů. Byla aktivně zapojena do většiny vědecké, klinické i výukové činnosti na ortodontickém oddělení.

Cílem přednášky je vzpomenout a pokusit se alespoň částečně přiblížit činnost ortodontického oddělení Stomatologické kliniky v Plzni v době jeho začátků a v poválečné éře.

Snažíme se o ohleduplný přístup k životnímu prostředí. Ke zpracování kongresových materiálů používáme recyklované a k přírodě šetrné materiály.

ČESKÁ ORTODONTICKÁ SPOLEČNOST

GENERÁLNÍ PARTNEŘI

3M Unitek
JPS Dentální výrobky

PARTNEŘI

Altis Group
ROD Praha

PARTNEŘI SEKCE PRO ZUBNÍ TECHNIKY

Dentamed
FORESTADENT

OSTATNÍ PARTNEŘI

SPIDER BAG

© design 2013 | Hanja.eu | webdesign Creative Studio