Interdisciplinární spolupráce a detailní plánování léčby u pacientů s rozštěpem rtu a patra

Prof. Anne Marie Kuijpers-Jagtman, D.D.S., Ph.D.  

Hlavní přednáška - sobota, 24.9.2011

Zdravotní zátěž dětí s rozštěpem a jejich rodin je vysoká. V současné době terapie často začíná již prenatálně poradenstvím rodičů, jakmile je rozštěpová vada u plodu diagnostikována pomocí ultrazvuku. Léčba probíhá od narození dítěte až do dospělosti a zahrnuje, mimo jiné, pomoc a edukaci při kojení a ošetřování dítěte, několik operací k uzavření defektu, genetický screening, vyšetření řeči a sluchu, terapii opakovaných zánětů středního ucha, ortodontickou a ortopedickou léčbu, logopedii, psychologické poradenství, zubní a protetickou péči.

Už v padesátých letech minulého století se odborníci shodli, že děti s rozštěpem potřebují komplexní a koordinovanou péči týmu odborníků různých specializací. Interdisciplinární tým by měl fungovat jako ucelená jednotka s jednotnou léčebnou strategií, kde se každý člen týmu podílí na jiné části terapie. Hlavním úkolem interdisciplinárního rozštěpového týmu je poskytovat integrovanou péči o děti s rozštěpem tak, aby byla zajištěna kvalita a kontinuita péče o pacienta a následné dlouhodobé monitorování výsledků jeho léčby.

V přednášce uvedu dlouhodobé výsledky léčby pacientů s rozštěpem se zvláštním důrazem na úskalí, se kterými je ortodontista konfrontován při terapii.

Generální partneři
Partneři